A borravalóval nem csak a vendéglátóiparban találkozhatunk. A borravaló a vendég által a szolgáltatás iránti elégedettséggel összefüggésben, önkéntesen adott –jellemzően a fogyasztás értékének kb. 10%-át kitevő– összeg. A felszolgálási díj –szemben a borravalóval– a 71/2005. (IV. 20.) MK rendelet alapján a vendéglátásban a felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásért felszámított külön díj, mértéke általában a fogyasztás értékének 10-15%-a. A felszolgálási díj jellemzője, hogy részét képezi a fizetendő számla összegének. Ugyanakkor a felszolgálási díj megfizetése nem zárja ki, hogy a vendégek azon felül borravalót adjanak a felszolgálóknak.
A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerint a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül a munkavállaló harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el. Ezzel összhangban ...